Lasertherapie en fysiotherapie en triggerpoints

Lasertherapie of LLLT (Low Level Laser Therapy).

De laatste jaren zijn er vele onderzoekingen geweest, die een verbetering lieten zien van diverse klachten en aandoeningen van spieren, pezen en gewrichten. De klachten waar Lasertherapie voor in aanmerking komt zijn o.a. triggerpoint, nek- en schouderklachten, artrose, lage rugpijnklachten, hielspoor, chronische peesklachten zoals bijvoorbeeld en tenniselleboog en achillespees problemen.

De werking en toepassing

De Laserkop (waar het laserlicht uit komt) wordt gedurende 1-5 minuten op een pijnlijke spier, pees of gewricht gezet. Het laserlicht dringt een aantal centimeters het lichaam binnen en stimuleert het herstel van weefsels en werkt ontstekingsremmend.

Laserlicht is niet hetzelfde als natuurlijk licht. Het licht bij de Lasertherapie bestaat uit een smalle, niet uitwaaierende straal van slechts één kleurgolflengte in tegenstelling tot bijvoorbeeld een gewone lamp dat een breed spectrum van licht afgeeft en zijn licht naar alle richtingen uitstraalt. Door deze zeer gerichte en constante bundel behoudt het laserlicht zijn kracht, heeft het vermogen om lichaamsweefsels binnen te dringen zonder veel hitte af te geven.

Lasertherapie stimuleert het zelf herstellend vermogen van het lichaam. Een van de belangrijkste processen welke plaatsvindt is onder andere de toename van ATP in de lichaamscellen. ATP staat voor adenosine-tri-fosfaat. Deze stof zorgt voor de energietransport door het lichaam. Deze energiestof is noodzakelijk voor een goede werking van alle cellen in het lichaam. Hoe meer ATP in een cel beschikbaar is, hoe meer energie een cel heeft en hoe groter het herstel.

Eveneens verbetert Lasertherapie de doorbloeding, stimuleert het lymfesysteem en de aanmaak van endorfine’ s (lichaamseigen pijnstillers) en het versterkt het immuunsysteem.

Door het energieniveau van de cellen te stimuleren, de doorbloeding te verbeteren, de ontstekingsverschijnselen af te remmen en de aanmaak van lichaamseigen pijnstillende stoffen (endorfine s) te stimuleren, vermindert Lasertherapie de pijn van spier, pees en gewrichtsklachten en wordt het herstel gestimuleerd.

Veel klachten aan gewrichten, spieren en pezen kunnen met Lasertherapie succesvol behandeld worden en kan goed gecombineerd worden met Dry Needling technieken.

Met name bij myofasciale triggerpoints is Lasertherapie een pijnloze en effectieve behandelingsmethode. Door de bovengenoemde eigenschappen van de Lasertherapie worden de myofasciale triggerpoints geïnactiveerd en worden pijnklachten verminderd.