Ademhalingstherapie

Ademhalingstherapie biedt verlichting van klachten bij onder andere Chronic Obstructive Pulmonary Disease (Chronische obstructieve longaandoeningen) en hyperventilatie. Bij deze ademhalings- of hypeventilatietherapie wordt gebruik gemaakt van ademhalingsoefeningen en relaxatietechnieken. Dit helpt om de ademhaling te normaliseren en kan zelfs angst- en stressgevoelens aanpakken, waardoor de therapie een langdurig effect heeft.

Verlichting bij COPD.

COPD is een verzamelnaam voor verschillende longaandoeningen die zich kenmerken door een vernauwing aan de luchtwegen die niet (geheel) omkeerbaar is. Deze vernauwing maakt het ademen moeilijker en minder efficiënt en kan niet genezen worden. Doordat er geregeld luchtweginfecties ontstaan, gaat uw conditie vaak verder achteruit. Mede hierdoor kan COPD grote beperkingen opleveren, thuis en op het werk. Neem daarom bij beginnende klachten uw symptomen serieus en loop er niet mee door, maar zorg voor een goede behandeling. Daarbij werken uw huisarts, specialist, longarts, fysiotherapeut en gespecialiseerde verpleegkundigen samen. Ademhalingstherapie speelt hierbij een grote rol.

Hoe gaat het in zijn werk?

COPD kan niet genezen worden, u kunt er wel zo goed mogelijk mee leren omgaan. Door middel van fysiotherapie met ademhalingstherapie helpen we u om uw conditie op peil te brengen door inspanningstraining en spieroefeningen. Daarnaast leren we u een effectieve manier van slijm losmaken en huffen of hoesten. Daarbij helpen ademoefeningen om de kortademigheid te verminderen. Verder adviseren we u tijdens de ademhalingstherapie wat u beter wel en niet kunt doen om te voorkomen dat u benauwd wordt. Het trainingsprogramma en de oefeningen worden volledig afgestemd op de persoon en zijn erop ingesteld om uw zelfvertrouwen te laten groeien, waardoor u daarna zelf meer kan presteren.

Specialistische fysiotherapie bij hyperventilatie

Ademhalingstherapie en fysiotherapie kunnen ook helpen bij hyperventilatie. Hoewel hyperventilatie meestal volgt uit stress, angstgevoelens, onverwerkt trauma of andere psychische oorzaken, biedt hypeventilatietherapie van de fysiotherapeut in veel gevallen uitkomst. Hierbij leren we u relaxatie- en ademhalingsoefeningen aan die helpen om hyperventilatie te voorkomen en te genezen. Komt er toch een te snelle en/of te diepe ademhaling op gang, dan heeft u de handvaten die u nodig heeft om de hyperventilatie te stoppen. Bij hyperventilatie ontstaat er namelijk een disbalans tussen zuurstof en koolzuur in uw lichaam waardoor verschillende onprettige en verontrustende symptomen ontstaan. Deze symptomen verergeren de angst en stress, waardoor de hyperventilatie enkel versterkt. Door middel van specialistische hypeventilatietherapie pakken we zowel deze lichamelijk symptomen aan als de negatieve emoties, aangezien de link tussen lichaam en geest een grote rol speelt bij hyperventilatie.