Oedeemtherapie, oncologische fysiotherapie en medische trainingstherapie
Lymfoedeem
lymfoedeem is een ernstige, medische aandoening. Een abnormale ophoping van eiwitten en vocht in het lichaamsweefsel als gevolg van een gestoord evenwicht tussen aan- en afvoer van vocht via met name het lymfe stelsel en vlgs de nieuwste onderzoeken de fascia.
De problemen die hierbij kunnen ontstaan zijn: zwelling, vermoeidheid en zwaar gevoel, pijn, beperkingen in de beweging. Beperkingen in het dagelijks functioneren, huidproblemen en infecties.
Oorzaken Lymfoedeem
Er is sprake van primair en secondair lymfoedeem
Een primair lymfoedeem is: als het aangeboren is. Vanaf de geboorte zijn er dan minder lymfebanen aanwezig waardoor in de loop van het leven zwellingen kunnen ontstaan. Soms wordt dit door een ontsteking uitgelokt. Lymfoedeem ontstaat in milde vorm tussen 18-35 jaar, uitgebreidere vorm soms al van kinds af aan aangeboren lymfoedeem kan uiteindelijk vaak tweezijdig zijn.
Tevens kunnen naast klachten van zwelling aan de benen zwelling elders optreden (bv. armen).De meeste vormen van lymfoedeem zijn niet erfelijk, hoewel er wel vaak aanleg in een. familie kan bestaan. In de eerste jaren wordt de zwelling vaak niet als zodanig herkend omdat deze dan nog wisselend aanwezig is. Toch is hier dan al wel sprake van beginnend lymfoedeem waarbij een behandeling wenselijk is. Pas later zal de zwelling permanent aanwezig blijven.
Secondair lymfoedeem kan veroorzaakt worden door postoperatieve vochtophoping, o.a. na amputatie s, plastisch chirurgie, bestraling, tumorgroei, een trauma, het dragen van een prothese, een infectie, Chronische Veneuze Insufficiëntie (spataderen), bijwerkingen van medicatie gebruik
Lymfoedeem komt relatief vaak voor na een behandeling van kanker. Daarom even de belangrijkste oorzaken hiervan:
- lymfeklierdissectie ( verwijderen van lymfklieren uit hals, oksel, retroperitoneaal, bekken of lies)
- bestraling van oksel, bekken of lies (geeft fibrosering, dat is verharding van lichaamsweefsels en beschadiging van het lymfstelsel
- ingroei en/of compressie van lymfevaten door (recidief) tumor of metastasen
Behandelingen
De behandeling van lymfoedeem is meestal langdurig en intensief. Er wordt onderscheid gemaakt tussen de ontstuwingsfase en de onderhoudsfase.
De ontstuwingsfase
In deze fase verschillende behandelingen ingezet om zo snel en zoveel mogelijk vermindering van het oedeem te bewerkstelligen. Dit wordt ook wel de complexe fysische ontstuwingstherapie (CFO) genoemd. Het is een intensieve fase waarbij frequent behandeld wordt.
De behandeling bestaat uit een combinatie van:
- manuele lymfedrainage door de oedeemfysiotherapeut
- compressie (zwachtelen), tapen
- aanleren van zelfmassage
- informatie over huidverzorging en leefregels
- activering middels o.a. medische trainingstherapie
- en zeer belangrijk voor een optimaal eind resultaat de behandeling met een lymfdrainage pomp genaamd IPC , Intermitterende Pneumatische Compressie deze is aanwezig en beschikbaar op de praktijk en is inzetbaar voor zowel arm als been.
Deze fase duurt zolang er nog vermindering van het oedeem, versoepeling van weefsel, littekens en conditie verbetering te verwachten is.
De onderhoudsfase
In deze fase valt er geen vermindering van het oedeem en toename van conditie meer te verwachten. De nadruk ligt op het stabiel houden van het lymfoedeem en het voorkomen van complicaties. Daarbij blijven dezelfde behandelingen als in de ontstuwingsfase van kracht, maar minder frequent. De nadruk ligt uiteindelijk na samen gewerkt te hebben op zelfmanagement maar het is zeer goed mogelijk dat u ook frequent of minder frequent opnieuw een beroep moet doen op uw oedeemtherapeut.
Lymfoedeem is chronisch dus ook na jaren is er soms verandering mogelijk.
Maar vooral LEEF, LEEF GEZOND en blijf ACTIEF! Dit is een zeer belangrijke factor om de kans op recidief en terugval zo minimaal als mogelijk te maken. Verdere adviezen over de begeleiding en behandeling geef ik u graag persoonlijk,
indien gewenst kan u mij ook per mobiel 06 11 22 7884 of mail, egbert@attentfysiotherapie.nl bereiken.
Belangrijke informatie bronnen www.nvfl.nl en www.lymfoedeem.nl