Kracht test platform

Het kracht test platform is een meetapparaat dat al jaren in de wetenschap en de topsport wordt gebruikt. Op het platform kunnen verschillende testen worden uitgevoerd. De test die afgenomen wordt is afhankelijk van u als testpersoon en van de sport die u beoefent.

Als de test afgenomen is worden de resultaten geanalyseerd en met u besproken. Aan de hand van de resultaten zal er advies worden gegeven en eventueel een training of revalidatieprogramma worden opgesteld.

Hoe werkt het platform:

Lichtblauw = kracht in het linkerbeen
Donkerblauw = kracht in het rechterbeen

In het filmpje hierboven is te zien hoe een sporter, zes maanden na een voorste kruisband operatie, een test afneemt op het platform.
Na een knie operatie kan de kracht in het geopereerde been, maar ook in het niet geopereerde been, afgenomen zijn en moet dit tijdens de revalidatie getraind worden. Met behulp van deze sprong test stellen we de training bij en kunnen we zien of de training het gewenste effect heeft.

 

Grafiek 1: Voor de voorste kruisband operatie

 

Grafiek 2: 6 maanden na de voorste kruisband operatie

In het geval van de sporter uit het filmpje kunnen we, in grafiek 1 en 2, de sprong test na 6 maanden vergelijken met de zelfde test voor de operatie. Vooral tijdens het maken van de sprong liggen de blauwe lijnen nog niet zo mooi als voor de operatie over elkaar. Dit betekend dat de kracht in de benen nog niet voldoende terug gekeerd is.

Op deze manier kan de sportfysiotherapeut maar ook de sporter zien hoe de revalidatie ervoor staat. Een voorste kruisband operatie duurt vaak 9 tot 12 maanden dus het is normaal dat de sprong kracht in beide benen nog niet zo is zoals voor de operatie.

In Hengelo en Borne zijn wij de enige die de beschikking hebben over dit testapparaat. We gebruiken het zowel voor individuen als voor complete teams. Voor vragen kunt u contact op nemen met Jeuren Sleebos.