Voorste kruisband reconstructie

Hieronder staat informatie die belangrijk voor u kan zijn wanneer u een operatie van de voorste kruisband moet ondergaan. De punten hieronder staan vaak niet bij de algemene informatie. Als u op zoek bent naar algemene informatie dan kunt u op de links onderaan de pagina klikken.

  1. Het herstel na een kruisband operatie duurt vaak tussen de 6 en 12 maanden. Wanneer er niet geopereerd wordt kan dit korter zijn, afhankelijk welke sport u nog wil beoefenen.
  2. Voor het herstel na de operatie is het belangrijk dat u zo fit mogelijk de operatie in gaat. We raden daarom aan om onder begeleiding van de sportfysiotherapeut alvast te starten met een trainingsprogramma. U raakt meteen bekend met de oefeningen en weet op deze manier wat u te wachten staat na de operatie.
  3. Na de operatie krijgt u, van de fysiotherapeut in het ziekenhuis, instructies hoe u met de krukken moet lopen. Het is belangrijk dat u deze instructies goed opvolgt. Vraag zo nodig of de fysiotherapeut de instructies nog een keer kan doornemen.
  4. In de eerste maanden komt u meestal drie keer in de week in de praktijk voor fysiotherapie. Later kan dit afgebouwd worden, afhankelijk hoe voorspoedig het herstel verloopt en uw doel.
  5. Voor de operatie worden er enkele testen in het ziekenhuis en op de praktijk afgenomen. Deze worden later in de revalidatie nog een keer afgenomen. De testen zijn belangrijk om te bepalen of u knie stabiel en sterk genoeg is om weer te gaan sporten.
  6. De revalidatie duurt vaak tussen de 6 tot 12 maanden, na de revalidatie raden we u aan om nog met regelmaat de oefeningen zelfstandig thuis of in de sportschool voort te zetten.

Voor meer informatie:

Animatie film

Interview met orthopeed Cor van der Hart

Website Orthopedisch Centrum Oost Nederland (OCON)

www.fckruisband.nl/

Artikel Algemeen Dagblad – Zij kwamen sterken terug van kruisbandleed